torstai 11. heinäkuuta 2013

Suklaafondue


Suklaafondue on hauska tapa viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa. Suklaaseen voi dipata lähes mitä tahansa, vain mielikuvitus on rajana. 

Näyttävin tapa nauttia suklaafonduesta on suklaaputous, mutta tunnelmallista on myös sulattaa suklaata kotona tuikkukynttilällä fondue-padassa. 

Suklaafonduen resepti on yksinkertainen. Tarvitset vain 200g (yksi suklaalevy) suklaata, suklaa voi olla tummaa-, vaaleaa- tai maitosuklaata ja 1-2 dl kuohukermaa.

Lämmitä kerma paksupohjaisessa kattilassa hitaasti kiehumispisteeseen. Paloittele suklaa paloiksi esim. fondue-pataan ja kaada kuuma kerma suklaapalojen päälle. Suklaan sulatessa sekoita seos tasaiseksi. Pidä halutessasi lämpimänä tuikkukynttilän avulla. Voit maustaa suklaan esim. ripauksella chiliä,  liköörillä tai rommilla (1-2 tl). Laita esille dipattavaa esim. vaahtokarkkeja, mansikoita, viinirypäleitä ja ananasta.

Chocolate fondue

Chocolate fondue is a fun way to spend time with friends and family. You can dip almost anything in chocolate, only your imagination and the sky are the limits.

The most showy way to enjoy a chocolate fondue is setting up a chocolate fondue. More atmospheric might be to melt chocolate in a fondue pot at home with the help of a tealight.

The recipe for chocolate fondue is super simple. All you need is 200 grams (one bar) of chocolate, which can be dark, white or milky, and 1-2 dl of double cream.

Warm the cream in a thick based pan slowly until boiling point. Cut the chocolate in to pieces, for instance, straight in to the fondue pot, and pour the hot cream on top of the chocolate pieces. As the chocolate melts, stir the mixture until smooth. Keep the mixture warm on top of a tealight, if you wish. You can also season the chocolate with a hint of chili, your favorite liquor or with rum (1-2 tea spoons). Set the table with an array of choices to dip, for instance, with marshmallows, strawberries, grapes and pineapple.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!