lauantai 18. tammikuuta 2014

Sitruuna-marenkipiiras

                    
Olen aina halunnut kokeilla sitruuna-marenkipiiraan leipomista. Marenkihuippuinen piiras on minusta upean näköinen ja marenki ja sitruuna ovat hyvät liittolaiset. 

Seurasin Koko Suomi leipoo -kilpailua ja halusinkin nimenomaan kokeilla siinä teknisenä tehtävänä ollutta reseptiä. Tuomaristossa olleet leipuri-kondiittorit luotsaavat suosikki leipomoitani Helsingissä. 

Tein itse piiraan irtopohjavuokaan, siinä siitä tuli näyttävä ja kakkumainen. Piiraan voi myös leipoa piirasvuokaan matalampana. 

Pohja:
300g jauhoja
100g tomusokeria
150g voita
50g kananmunaa

Nypi voi ja kuivat aineet sekaisin. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laitoin itse hiukan enemmän voita, jotta sain taikinasta tasaisemman.
Anna taikinan levätä hetki kylmässä ennen vuokaan laittamista. Kaulitse tai painele taikina vuokaan, jätä korkeammat reunat. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa noin 10 min. Esipaiston ajaksi kannattaa laittaa piirakan pohjan päälle painoksi esim. keraamisia leivontakuulia tai pakasteherneitä, jotta pohja ei uunissa  kohoa ja menetä haluttua muotoaan. 



Täyte:
300g sokeria
3 sitruunan mehu ja yhdestä raastettu kuori
185g kermaa 
300g kananmunaa

Sekoita kaikki aineet yhteen. Lisää täyte esipaistettuun pohjaan ja paista uunissa 110-130 asteessa kunnes piiras on hyytynyt. Anna piiraan hiukan jäähtyä ja irrota piiras halutessasi vuoasta. Valmista sillä välin italialainen marenki.

Italialainen marenki:
300g sokeria
75g vettä
150g kananmunan valkuaista

Keitä sokeri ja vesi 120 asteiseksi ja lisää se ohuena nauhana vaahdotettujen valkuaisen joukkoon. Koristele piiras jäähtyneelle marengilla. Ruskista marenki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!