maanantai 13. heinäkuuta 2015

Pataleipä


Leivän leipominen ei voi olla tätä helpompaa. Tarvitset vain muutamia raaka-aineita, kunnollisen padan ja malttia antaa taikinan valmistua 12-18 tuntia jääkaapissa.

3,5 dl vettä (lämmintä)
7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää lämmin vesi. Sekoita taikina tasaiseksi, voit myös vaivata halutessasi taikinaan sitkon, näin siitä tulee vielä ilmavampi ja kuohkeampi, mutta se ei ole välttämätöntä. 

Peitä taikinakulho tiiviisti kelmulla ja anna taikinan olla seuraavat 12-18 tuntia jääkaapissa, esim. yön yli. Taikina muuttuu käydessään löysemmäksi ja kuplivaksi. 

Lämmitä uuni 225 asteiseksi ja laita pata uuniin lämpiämään siksi aikaa kun vaivaat jauhotetulla alustalla taikinasta mahdollisimman pyöreän pallon. Tässä vaiheessa voit lisätä taikinaan halutessasi esim. siemeniä. Tee leivän pintaan muutama paistoviilto, näin lopputulos on kauniimpi. 

Paista leipää uunissa padan kansi kiinni noin 30 min. ja vielä sen jälkeen 15 min. ilman padan kantta. 

Leipä on parhaimmillaan heti lämpöisenä syötynä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!