perjantai 14. elokuuta 2015

Hyvä pizzataikina: pizzat, calzonet ja pizzaleivät


Noin 9 dl vehnäjauhoja
11 g kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa
3 dl vettä
noin 2,5 tl suolaa
1 rkl hienoa sokeria tai 1 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 dl oliiviöljyä
halutessasi voit kokeilla lisätä taikinaan yrttejä tai esim. valkosipulia.

Liota tuorehiiva tilkkaan kädenlämpöistä vettä ja lisää sen jälkeen loput vedestä ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet (jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva muihin kuiviin aineksiin ja käytä hiukan lämpimämpää vettä) ja lisää ne vesi-sokeriseokseen. Vaivaa taikinaa hyvin, niin että saat taikinaan hyvän sitkon. Taikinan tulisi olla irtoavaa ja elastista. Lisää lopuksi taikinaan suola ja öljy ja vaivaa vielä taikina niin että öljy imeytyy siihen hyvin. 

Anna taikinan kohota reilu 1/2 tuntia, mielellään pitempäänkin. Taikinasta tulee vielä maukkaampi jos valmistat sen edellisen päivänä ja annat sen kohota yön yli jääkaapissa. 

Hyvästä pizzataikinasta voit tehdä perinteiden pizzan kaulitsemalla sen ohueksi levyksi ja levittämällä päälle tomaattikastiketta, juustoa ja haluamasi täytteet. 

Voit myös tehdä taikinasta 4-6 calzonea kaulimalla taikinasta pienempiä pyörylöitä. Levitä tomaattikastiketta, juustoa ja haluamiasi täytteitä 1/2 osalle pyörylöistä, mutta jätä noin 2 cm reunasta tyhjäksi. Taita se osa taikinaa, jossa ei ole täytettä, täytteen päälle. Nipistele reunat yhteen kunnolla, jotta täyte ei pääse pursuamaan ulos. 

Hyvä pizzataikina maistuu myös leipinä. Pyöritä taikinasta rulla ja leikkaa haluamasi kokoisia paloja leivinpaperille. Pizzaleivät sopivat tarjoiltavaksi esim. keiton tai salaatin kanssa.

Paista pizza, calzonet tai pizzaleivät 250-275-asteisen uunin keskitasolla noin 10-15 min. Jotta saisit rapean pohjan kannattaa uunipeltejä lämmittää hetki kuumassa uunissa ennen niiden käyttämistä. Viimeistele pizza, calzonet ja leivät ennen tarjoilua vielä pirskottelemalla niiden päälle hieman oliiviöljyä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!